Sălajul se numără printre judeţele în care au fost înregistrate cele mai puţine cereri de finanţare, în primul semestru al acestui an, prin programul „Prima Casă”. Conform statisticilor efectuate, programul amintit a fos accesat cu proponderenţă de tineri cu vârsta cuprinsă între 26 şi 35 de ani, care au preferat achiziţionarea apartamentelor cu două camere.
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat, în semestrul I, peste 11.000 de garanţii în cadrul programului „Prima Casă”, din care circa 27,6 la sută au fost pentru municipiul Bucureşti. În top, în funcţie de numărul de solicitări primite se găsesc judeţe precum Cluj, cu 8,1 la sută din totalul garanţiilor, Ilfov, cu 7,1 la sută, Timiş, 5, 8 la sută, şi Constanţa, Braşov, Sibiu şi Iaşi, cu procente cuprinse între trei şi la cinci la sută, la fiecare.
Potrivit unui comunicat al FNGCIMM, judeţele Gorj, Harghita, Teleorman şi Sălaj, cu câte 0,4 la sută din total, Călăraşi, Ialomiţa şi Giurgiu, cu câte 0,3 la sută din garanţiile acordate, se află la polul opus, cu cele mai puţine cereri de finanţare.
Prin contractele încheiate de la începutul programului şi până în 20 iulie, FNGCIMM a acordat peste 119.200 de garanţii, în valoare de circa 2,3 miliarde de euro, pentru credite accesate în valoare de peste 4,56 miliarde de euro. Valoarea medie a finanţării accesate în cadrul programului este de 38.300 de euro, conform precizărilor făcute de reprezentanţii Fondului. Rata de nerambursare a creditelor este de doar 0,2 la sută, plafonul disponibil în prezent în cadrul programului „Prima Casă” fiind de circa 1,09 miliarde de lei (inclusiv plafonul de 490 milioane de lei destinat achiziţiei de locuinţe prin ANL).
Anual, doar 100 de sălăjeni „prind” un astfel de credit
Aproximativ 100 de sălăjeni reuşesc, anual, să obţină finanţări în cadrul programului „Prima Casă”, relevă datele FNGCIMM. Astfel, în Sălaj au fost acordate circa 100 de garanţii în anul 2012, alte aproximativ 100 fiind aprobate în cursul anului 2013. Valoarea totală a finanţărilor accesate s-a ridicat la 2,5 milioane de euro, potrivit FNGCIMM. În primele trei luni ale acestui an, 11 familii din judeţ au reuşit să „prindă” un credit „Prima Casă”, în valoare de 250.000 de de euro.
Sălăjenii care au beneficiat de acest program au preferat să-şi achiziţioneze locuinţe cu trei camere, mai arată sursa citată. Mai exact, 42 la sută dintre cei care au obţinut un astfel de credit au devenit proprietari de apartamente cu trei camere, 36 la sută au optat pentru locuinţe cu două camere, iar câte opt la sută, pentru garsoniere şi apartamente cu patru camere. Mai puţin de un sfert din totalul beneficiarilor din judeţ şi-au achiziţionat imobile construite între anii 2008 şi 2013.
Bancile doresc sa-ti dea credit doar pt locuinte in oras, dar daca cetateanul vrea sa-si ia o casa la tara unde produce mai mult ca orasanul si nu are emotii la plata ratelor, de ce este discriminat?